You are here

CO2


Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: CO2 compensatie
MVO Kernthema 4: Milieu & Energie

Duurzaamheid staat bij PUM hoog in het vaandel. We propageren het bij onze klanten en assisteren zo goed mogelijk bij de implementatie ervan. Met Milieu & Energie als één van de kernthema’s van het MVO-beleid voor 2017-2021, heeft PUM ervoor gekozen om vanaf 2017 op een verantwoorde en verifieerbare manier zijn CO2 uitstoot te gaan compenseren. 

PUM-experts, landencoördinatoren en vaste medewerkers stappen voor PUM veelvuldig in het vliegtuig om ondernemers in het buitenland van adviezen te kunnen voorzien. Dit betekent een aanzienlijke belasting voor het milieu in de vorm van CO2-uitstoot. Om deze schade te compenseren is PUM een overeenkomst aangegaan met de Climate Neutral Group. Zij berekenen per vlucht wat de CO2-uitstoot is en wat er nodig is om dit volledig te compenseren. Om een idee te geven: uit een berekening van de Climate Neutral Group blijkt dat het vliegaandeel van PUM in 2017 goed was voor 7870,5 ton CO2 in de atmosfeer.

Compensatie
De CO2-voetafdruk van PUM vindt zijn duurzame tegenpool in Turkije. In de Turkse provincie Manisa is een windmolenpark gerealiseerd dat zo’n 20.000 huishoudens in de omringende streek van windenergie voorziet. Dit project is door de Climate Neutral Group geselecteerd en draagt bij aan het klimaat en de ontwikkeling van de bewoners van het gebied. De duurzame en schone energievoorziening voorkomt dat de bevolking aanspraak maakt op fossiele brandstoffen en energie genereert die het milieu vervuilt; dit levert dus een veel betere leefomgeving op. PUM investeert gedurende drie jaar in het windmolenpark en compenseert hiermee 100% van de eigen CO2-uitstoot.

Naast een schone, gezonde atmosfeer betekent het windmolenpark op meerdere fronten een vooruitgang voor de bewoners van de provincie Manisa. In de laag ontwikkelde regio creëert het park werkgelegenheid, zorgt het voor een stabiele energievoorziening en voor bewustwording van de voordelen van schone energie.

Rechtsboven op deze pagina vindt u meer informatie over het windenergieproject, in de factsheet van de Climate Neutral Group.

Werking en achtergrond
Vanaf 1 januari 2017 berekent de Climate Neutral Group de CO2-uitstoot van iedere reis die door PUM geboekt wordt en de windenergie die ervoor nodig is om dit volledig te compenseren. Bij de berekening wordt gekeken naar de vlieguren, naar de ruimte die iemand inneemt in een vliegtuig (Business Class versus Economy Class) en naar het aantal keer dat er wordt opgestegen en geland (de vliegroute). De windenergie die hier tegenover staat en de kosten daarvan worden per boeking meteen bij PUM in rekening gebracht. 

In 2017 heeft PUM op deze manier 7870,5 ton CO2 gecompenseerd.
 
De 100% CO2-compensatie die PUM hanteert bij het windenergieprogramma in Turkije staat voor de hoogste kwalificatie binnen de Climate Neutral Group; Gold Standard. Deze kwalificatie houdt verband met de mate van compensatie (100%) en de criteria waaraan het klimaatproject voldoet.
Alle klimaatprojecten van Climate Neutral Group voldoen aan strenge kwaliteitscriteria. Zo voldoen Gold Standard projecten niet alleen aan de standaard van het Clean Development Mechanism (uitgedragen door de Verenigde Naties), maar leveren ze ook een meetbare bijdrage aan duurzame ontwikkeling. De Gold Standard is ontwikkeld door een groep NGOs onder leiding van het Wereld Natuur Fonds.

De Climate Neutral Group is lid van ICROA, the International Carbon Reduction and Offset Alliance. Deze internationale coalitie zet zich in voor een transparante en kwalitatieve CO2-compensatiemarkt.

MVO
De CO2-compensatie past in PUM’s MVO-beleid. Het MVO-beleid bestaat uit de volgende de zeven kernthema’s:

Behoorlijk bestuur
Mensenrechten
Arbeidsomstandigheden
Milieu & Energie
Eerlijk zakendoen
Consumentenaangelegenheden
Maatschappelijke betrokkenheid & ontwikkeling