You are here

Duurzame werkgelegenheid realiseren voor vrouwen in Zuid-Afrika

‘We houden van ons werk en we houden van wat we gemaakt hebben… we hopen dat u er ook van houdt!'

De rol van vrouwen binnen de economische ontwikkeling is wereldwijd van groot belang. PUM bevordert diversiteit door ondernemerskansen te creëren voor vrouwen en jongeren. Zij bieden veel potentieel om de economische groei te versterken, werkgelegenheid te creëren en empowerment te bevorderen. Nicolene Gericke is een van die vrouwelijke ondernemers.

Handgemaakt

Antjie’s Handmade Naturals begon 15 jaar geleden als hobby. Nicolene Gericke, de eigenaar, begon handgemaakte producten zoals geurtjes, badproducten en zeepjes te maken, volledig van natuurlijke ingrediënten. Nicolene: ‘De doelstelling is dat de producten van goede kwaliteit zijn en aan de duurzaamheid van de lokale gemeenschap bijdragen.’ De klanten voor de producten zijn detailhandelaren, de hotelbranche en andere bedrijfsmatige klanten.

‘Onze focus ligt op het realiseren van hoogwaardige producten die in Zuid-Afrika worden gemaakt, en tegelijkertijd onze gemeenschap ondersteunen’

In samenwerking met 15 hardwerkende vrouwen is Antjie’s een succesvol concept geworden. Naast deze 15 vaste krachten, die zich bezighouden met productie, verkoop, marketing en verpakken, biedt Antjie’s ook werkgelegenheid aan 60 vrouwen die op projectbasis thuis handgemaakte producten breien en haken.

De zaken gaan zo goed dat de verkoopcijfers de afgelopen vijf jaar verdubbeld zijn. De winkel van Antjie's in Stanford wordt druk bezocht.

Een niveau hoger

Om haar bedrijf een niveau hoger te helpen tillen, heeft Nicolene contact gezocht met PUM. Nicolene: ‘Ik had onder andere hulp nodig bij het verbeteren van het productieproces, het beter managen van mijn bedrijf en medewerkers en het professionaliseren van het bedrijf. Niet alleen om als bedrijf te groeien, maar ook om duurzame werkgelegenheid te realiseren voor lokale vrouwen in de gemeenschap om ons heen’.

PUM-expert John Brands gaf adviezen over haar managementstijl, productieplanning, exportmogelijkheden, het leiden van het bedrijf in het algemeen en meer specifiek over hoe ze de productie beter zou kunnen managen. Ook keken ze naar de toekomst: waar wil het bedrijf over 3 tot 5 jaar zijn? Er is een sterkte-zwakteanalyse gemaakt en de uitkomst en actiepunten zijn SMART gemaakt. De eigenaresse realiseerde zich tegen het einde van het bezoek van de expert dat ze, als ze wil blijven groeien, een professioneel managementteam nodig zal hebben om de dagelijkse bedrijfsactiviteiten en de groei in het aantal orders bij te kunnen houden. Er is een plan van aanpak voor de korte termijn opgesteld en er is al een productiemanager aangesteld.

John Brands (60) – ‘Toen ik Nicolene ontmoette, legde ze me uit dat ze op instinct handelt en dat professionalisering nodig is in haar bedrijf. Ze gaf aan dat er geen managementstructuur was en dat ze haar personeel leidde door zomaar wat over de werkvloer rond te lopen en te controleren hoe het ging met de werknemers, de apparatuur en hoe het met het onderhanden werk stond. Ze heeft haar bedrijf zo jarenlang kunnen leiden, maar ik heb haar helpen inzien dat ze, als ze wil blijven groeien, een professioneel managementteam nodig zal hebben om de dagelijkse bedrijfsactiviteiten en de groei in het aantal orders bij te kunnen houden. Ik skype nog elke maand met Nicolene om de voortgang te bewaken en haar te blijven helpen bij het implementeren van de aanbevelingen’.

‘Het is prachtig om te zien hoe Nicolene met mooie handgemaakte, natuurlijk producten werkgelegenheid realiseert voor al die lokale vrouwen. Nicolene mag trots op zichzelf zijn!’