You are here

Hans de Boer en minister bezoeken PUM-project in Vietnam

'PUM is een pareltje', aldus Hans de Boer, voorzitter van PUM én VNO-NCW. Maar, wat doen de experts van PUM eigenlijk? Hans de Boer en Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur en Waterstaat) maakten afgelopen week tijd vrij in hun drukke agenda om SongHan Incubators (SHI) te bezoeken in Da Nang.

SHI is een van de incubators (organisatie die startups begeleidt) waar PUM ondersteuning aan biedt in Vietnam. Doel van deze ondersteuning is het creëren van werkgelegenheid voor Vietnamese jongeren. Maud van den Meiracker en Peter van Dijk zijn twee experts die heel nauw betrokken zijn bij deze incubator in Da Nang.

'Op universiteiten wordt weinig aandacht geschonken aan ondernemerschap'

Maud is recent teruggekeerd van haar derde adviesmissie bij SHI. Maud: “Ik heb SongHan incubator met name geholpen bij het opzetten van een programma om de startups te ondersteunen. Omdat er op de universiteiten weinig aandacht wordt geschonken aan ondernemerschap, wat het inhoudt en wat de mogelijkheden zijn om een eigen bedrijf te beginnen. Daarom hebben we een 'Inspiration Workshop' ontwikkeld. Dit is een gratis, tweedaagse workshop die wordt georganiseerd voor studenten waar ze inspiratie opdoen over de mogelijkheden om zelf een bedrijf te starten en dus hun eigen werkgelegenheid te creëren.

Design Thinking

Daarnaast doen we heel veel inspirerende activiteiten rond 'Design Thinking' en introduceren het 'Business Model Canvas'. We laten ze werken aan een 'business idea' en op het eind van de tweedaagse workshop, pitchen ze hun idee voor de groep. De volgende stap waarbij ik heb geholpen is het aanmeldings- en selectie proces van potentiële startup teams. Vervolgens heb ik een programma ontwikkeld (we noemen het de Incubator Journey) waarin SongHan Incubator de geselecteerde startup teams gedurende een periode van ongeveer 3 maanden begeleid met 'workshops' en coaching/mentoring in het realiseren van een 'repeatable and scalable business model. Deze fase wordt afgesloten met een pitch voor SongHan's CEO en key-founders en mogelijk ook 'investors'.

Train-the-trainer

De startup teams die inderdaad een passend business model hebben gevonden, worden uitgenodigd om deel te nemen aan het derde programma-onderdeel: de 'Accelerator Bootcamps'. Naast het opzetten van dit programma, heb ik SongHan Incubator ook geholpen met het geven van trainingen aan de 'trainers', coaches en mentoren die het programma moeten uitvoeren en de startups moeten begeleiden.

Thi Phuong Thao Tran, manager van Songhan Incubators voegt hier aan toe: "PUM heeft echt iets toegevoegd aan Songhan. PUM heeft Songhan ondersteund in het opzetten en door ontwikkelen van het incubatorprogramma op een efficiente manier."