You are here

Kennis en financiën op orde

PUM en Lendahand Foundation werkten al incidenteel samen. Onlangs sloegen ze de handen structureel ineen met het ondertekenen van een partnership. De samenwerking biedt het MKB in opkomende economieën een combinatie van kennis en financiering. 

De Lendahand Foundation is de stichting van de Nederlandse crowdfunding website Lendahand. Particulieren kunnen investeren in het midden- en kleinbedrijf in opkomende economieën zoals in de Filipijnen, Ghana en Cambodja. ‘Deze ondernemingen vallen wat financiering betreft vaak tussen wal en schip. Ze zijn te groot voor microkrediet en te klein voor de hoge kosten van een banklening’, legt CEO Peter Heijen uit.

Relevante kennis

Met de lening die de ondernemers via Lendahand krijgen, kunnen ze hun bedrijf uitbreiden en meer mensen aannemen. Zo werkt Lendahand structureel aan het verminderen van armoede. De Nederlandse inves- teerders ontvangen een rente van drie tot zes procent per jaar. Naast de Foundation helpt de Stichting Lendahand de ondernemers met relevante kennis en vaardigheden om hun bedrijfsvoering te verbeteren. Momenteel worden er trainingen gegeven op het gebied van business modellen, financieel management en marketing & sales. 

Verder uitbreiden

De overeenkomst met PUM is niet ver te zoeken. Peter: ‘Ondernemerschap en werkgelegenheid zijn de sterkste wapens tegen armoede. Wij ondersteunen het bouwen aan een duurzame toekomst met financiering en het organiseren van trainingen. PUM levert al veertig jaar wereldwijd kennis en expertise. Dat zijn twee factoren die elkaar versterken.’ Lendahand Foundation wil ook graag uitbreiden naar andere landen. ‘We kunnen samen optrekken met PUM om die ambitie waar te maken.’

Totaalpakket

Voor PUM is de dienstverlening van Lendahand Foundation een mooie aanvulling op de ingrediënten van een missie of programma. Pedro Eikelenboom van business development bij PUM: ‘Onze experts kunnen een ondernemer helpen bij het opzetten van een business plan of bijvoorbeeld bij het verbeteren van een productielijn. Maar de ondernemer heeft ook financiering nodig om de kennis in de praktijk te brengen. Het is dus waardevol om samen te werken met Lendahand Foundation en zo eigenlijk een totaalpakket te kunnen bieden. Kennis én financiering.’