You are here

Kick-off evenementen Ondernemers voor ontwikkeling in Ghana en Ethiopië

Tientallen mensen waren recentelijk aanwezig bij de kick-off-evenementen van het ‘Entrepreneurship by Diaspora for Development (ED4D)’-project in het Haagse Humanity House. Het ED4D-project stimuleert de Ethiopische en Ghanese diaspora die in Nederland wonen, of Nederlandse ondernemers in samenwerking met de diaspora, om zich in te zetten als ondernemers voor de ontwikkeling van de privésector in Ghana en Ethiopië. Het project wordt uitgevoerd door IOM in samenwerking met PUM Netherlands senior experts.

Als gepensioneerd accountant is Stephen van Kempen vrijwilliger voor PUM. Hij deelde waardevolle inzichten in het runnen van een succesvol bedrijf tijdens de evenementen. In zijn rol als PUM-expert heeft hij ondernemers in ontwikkelingslanden en opkomende markten geholpen om hun activiteiten verder uit te breiden.

Ghana

Voor het eerste evenement, waarvan de focus op Ghana lag, kwam Edward Benjamin Ashong Lartey, directeur Investment Services Division van het Ghana Investment Promotion Centre (GIPC), speciaal over uit Ghana. Lartey gaf inzicht in het zakelijke klimaat en de kansen in Ghana en de diensten die GIPC kan bieden aan startende ondernemers of aan ondernemers die hun bedrijf willen uitbreiden. De ambassadeur van Ghana, Hare Excellentie mevrouw Sophia Horner-Sam, woonde ook het evenement bij.

In een korte video deelde ondernemer Bennet Agyekum enkele inspirerende maar realistische gedachten over de weg die hij aflegde om een loungebar op te zetten in Accra.

Alain Nkurikiye is een ondernemer die momenteel Wajenzi ontwikkelt, een crowdfundingplatform dat migranteninvesteringen in MKBs in opkomende landen promoot. Zijn startup won onlangs de The Hague Innovators Challenge 2019. Nkurikiye legde uit wat zijn platform doet met het oog op crowdfunding en hoe het nuttig kan zijn om startende ondernemers te ondersteunen.

Ethiopië

Twee regeringsvertegenwoordigers uit Ethiopië sloten aan bij het tweede evenement dat gericht was op Ethiopië: Kamale Selamawit Dawit, directeur-generaal van het Ethiopische Diaspora-agentschap, en Woldetsadik Temesgen Tilahun, plaatsvervangend commissaris van de divisie industriële parken van de Ethiopische investeringscommissie. Selamawit Dewit presenteerde de algemene rol en missie van de Diaspora Agency. Het Agentschap is onlangs opgericht en wil nauwer samenwerken met de wereldwijd gevestigde Ethiopische diaspora. Temesgen Tilahun gaf een overzicht van het zakelijke klimaat en de kansen in Ethiopië en hoe de Ethiopische investeringscommissie startups kan ondersteunen.