You are here

PUM 40 jaar - Praktische kennis, positieve impact

2018 markeert het 40-jarig bestaan van PUM Netherlands senior experts. Op 24 april 1978 werd PUM opgericht door werkgeversvereniging VNO-NCW, met steun van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Sindsdien heeft PUM al meer dan 40.000 ondernemers over de hele wereld van advies voorzien.  

Vrijwilligers met een brede blik 

PUM wordt ook wel het grootste uitzendbureau in Europa van vrijwilligers voor het MKB in ontwikkelende landen genoemd. Meer dan 1900 mannen en vrouwen staan ingeschreven. Zij helpen ondernemers in ontwikkelingslanden en opkomende markten met praktische kennis om zo duurzame groei te stimuleren. Kennis om knelpunten weg te nemen, om te innoveren en om zakelijke kansen aan te grijpen. De vrijwilligers van PUM delen deze kennis op allerlei gebieden. Van irrigatie tot gewasverbetering en van energie-efficiëntie tot afvalbeheer. Met een brede blik betrekken zij alle deelnemers in de keten - van producenten tot verwerkers en consumenten, veelal in nauwe samenwerking met partners. Zo creëren we samen positieve impact op de economie, het milieu en de samenleving.  

Hans de Boer, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW én PUM onderstreept het belang van kennis: “Kennis is meer waard dan geld. Door als ondernemers kennis met elkaar te delen breng je bedrijven in ontwikkelende economieën echt verder. Dit is extra belangrijk vanwege de snelgroeiende bevolkingen in veel landen die vragen om nieuwe bedrijvigheid en kansen.  

PUM is een vitale veertiger. Als mens ben je op die leeftijd ongeveer halverwege en maak je pas op de plaats om te kijken naar waar je staat en hoe je verder gaat, op de drempel van de wijsheid. PUM staat stevig in de schoenen en kan ook de komende jaren met missies en structurele programma’s werken aan duurzame ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden en opkomende markten”.