You are here

Vrijwilliger PUM overleden na terroristische aanslag in Burkina Faso

PERSBERICHT - Den Haag, 16 januari 2016 - Het bestuur en de directie van PUM Netherlands senior experts zijn diep geschokt door het bericht dat onze landencoördinator voor Burkina Faso en Niger, Arie Houweling, slachtoffer is geworden van een geweldadige aanslag in Ouagadougou, Burkina Faso, waarna hij is overleden.
 
Arie Houweling was in Burkina Faso om ondernemers te bezoeken die advies hadden gekregen van PUM en om over nieuwe opdrachten en partnerships te overleggen. Arie was sinds 2004 vrijwilliger bij PUM. Eerst was hij actief als senior expert, daarna als sectorcoördinator Printing, Publishing & Cross Media en sinds begin 2015 als landencoördinator voor Burkina Faso en Niger. Als senior expert is hij 16 keer op reis geweest om ondernemers te adviseren in o.a. Ethiopië, Ghana, Benin, Mali, DR Congo, Marokko, Oeganda en de Filipijnen. Als sectorcoördinator selecteerde hij senior experts die hij koppelde aan ondernemers. Ook hield hij zich bezig met de werving van nieuwe experts. Als landencoördinator was hij verantwoordelijk voor nieuwe klanten en partners. In die functie reisde hij al eerder af naar Burkina Faso en Niger. PUM’s lokale vertegenwoordigers in Burkina Faso zijn ongedeerd. Er waren geen andere vrijwilligers van PUM ter plaatse.
 
Na een onrustige periode (in september werd een mislukte coup gepleegd en in oktober volgden er verkiezingen) waarin PUM de activiteiten had stilgelegd, leek het in het grootste deel van Burkina Faso weer rustig te zijn. Op basis van het advies van lokale vertegenwoordigers, lokale autoriteiten, collega organisaties en het ministerie van Buitenlandse Zaken, vond PUM het eind vorig jaar verantwoord om de activiteiten te hervatten. De aanslag van afgelopen vrijdagnacht kwam zeer onverwacht. PUM-directeur Thijs van Praag laat weten dat hij opnieuw met de genoemde instanties in contact is over de veiligheid en dat geplande activiteiten in Ouagadougou tot nader orde zijn stilgelegd.
 
Arie’s enthousiasme, warmte en oprechte betrokkenheid zullen bijzonder gemist worden. Het bestuur en de directie van PUM wensen de familie veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies. Arie Houweling was 67 jaar oud.
 
Over PUM (www.pum.nl)
PUM is een non-profit organisatie die in 1978 is opgericht door VNO-NCW, met financiële steun van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. PUM is actief in 68 ontwikkelingslanden en werkt met vrijwilligers die hun jarenlange kennis en ervaring uit het bedrijfsleven inzetten om MKB-bedrijven in ontwikkelingslanden te ondersteunen bij hun bedrijfsvoering. PUM werkt sinds 1996 in Burkina Faso en adviseert daar ongeveer 30 ondernemers per jaar. Het afgelopen jaar waren dat er minder in verband met de onrust in het land. PUM heeft tien lokale vertegenwoordigers ter plaatse.

Perscontact
Karin Jensma, Hoofd Business Development & Communicatie
PUM Netherlands senior experts
Bezuidenhoutseweg 12
2509 AB Den Haag
Telefoon: 070-3490588 / 06-39658811
E-mail: karin.jensma@pum.nl