You are here

Weerbarstige handschoenen in Vietnam

Ondernemerschap

Naar rubber ruikende huishandschoenen, het lijkt een normaal verschijnsel voor de Nederlandse huisman en -vrouw die dagelijks met beschermde handen de piepers jast. Maar volgens Le Bach Long, de directeur van een rubberen handschoenfabriek in Vietnam zit er toch een vreemd luchtje aan zijn producten. Een luchtje waar de handschoenen van zijn concurrenten geen last van hebben.

Long: “We hebben problemen met de geur van de handschoenen en de kleuren veranderen. We proberen dit probleem al heel lang op te lossen.” En dus vloog rubber expert Jaap Meijer naar Vietnam. “Toen ik hier kwam, bleek het probleem een beetje anders te zijn dan geschetst in de aanvraag, zoals ik wel vaker heb meegemaakt op eerdere reizen.” In dit geval vindt Jaap de geur van de handschoenen best mee vallen, maar is er wel sprake van een sterke verkleuring van de handschoenen, die volgens hem weleens dezelfde oorzaak kan hebben.

Productiemethode

De verkleuring treedt veertien dagen na de productie op, de gemiddelde duur van een PUM-adviesmissie. Jaap: “Het was dus niet mogelijk dit specifieke probleem tijdens mijn verblijf op te lossen, maar ik heb ze wel degelijk methodes aangeleerd. Allereerst, oriënteerde ik me op de productiemethode, kijken of me dingen opvielen die anderen door eventuele bedrijfsblindheid niet meer zien. Een andere methode: Een aantal batches maken waarin iedere keer een van de grondstoffen ontbreekt. Ook als blijkt dat geen van die ingrediënten verantwoordelijk is dan ben je daar dus zeker van en kun je je richten op bijvoorbeeld de waterkwaliteit of andere omstandigheden in de productiemethode.”

Dat deed Jaap samen met Than Ha en Vo Nang, de twee vrouwelijke chemische ingenieurs van de fabriek. Gretig luisterden ze naar Jaaps advies, waarbij ze in eerste instantie enigszins gehinderd werden door hun beperkte Engels. De moderne techniek schoot gelukkig te hulp: gewapend met Google Translate op hun telefoon namen ze samen met Jaap het proces door. Alle methodes om de kwaliteit van de handschoenen te testen en uit te zoeken wat de oorzaak is van de kleuren en de geur werden uitgebreid besproken.

‘Alle methodes om de kwaliteit van de handschoenen te testen werden uitgebreid besproken’

De verwachtingen van directeur Long met betrekking tot de missie waren hooggespannen, maar realistisch: “De tijd was beperkt, maar we zijn ervan overtuigd dat we nu de juiste methodes hebben geleerd zodat we het probleem zelf kunnen aanpakken.” Vervolgens wil Long de export van de handschoenen uitbreiden naar Japan en Tsjechië, dat als testcase dient voor de rest van Europa. Door de plezierige samenwerking heeft Jaap veel kennis kunnen overdragen aan de ingenieurs van de fabriek.

Jaap: “Ik heb bijna mijn hele werkende leven in de rubberindustrie gewerkt en ervaring opgedaan in Nederland, Europa en daarbuiten. Het bedrijf waar ik lang heb gewerkt produceerde bijvoorbeeld rubbermengsels, bedoeld voor andere rubberfabrieken die er eindproducten  van maakten. Al deze ervaring kon ik dus goed gebruiken om te helpen de problemen waar de Nam Long handschoenenfabriek in Vietnam mee kampte op te lossen.”

Jaap Meijer is rubbertechnoloog met ruime ervaring op het gebied van de rubberindustrie. Hij is sinds 2017 actief bij PUM en heeft inmiddels twee adviesmissies uitgevoerd in Pakistan en Vietnam: “Ik heb tijdens deze bezoeken zeer goede en plezierige ervaringen opgedaan en ik hoop nog vele adviesmissies te mogen uitvoeren.”