You are here

​PUM zoekt experts met verstand van dranken

Heeft u verstand van het produceren, verpakken of verkopen van dranken? Zoals gebotteld water, frisdranken, sappen, koffie, thee, bier, wijn of gedestilleerd? Voor de sector Beverages Production zoekt PUM Netherlands Senior Experts gedreven experts die werkzaam zijn of zijn geweest in de drankenindustrie of aanverwante bedrijven.

U wilt uw knowhow als manager, technoloog, technicus of commerçant op vrijwillige basis inzetten om het midden- en kleinbedrijf in opkomende economieën te helpen hun ambities te verwezenlijken. Dergelijke bedrijven zijn niet in staat lokaal de benodigde expertise te vinden en kunnen commerciële consultants uit het buitenland niet bekostigen, daarom wenden zij zich tot PUM.

De aanvragen beslaan een breed scala aan vakgebieden als management, productie, verpakken, techniek, logistiek, QC, voedselveiligheid, nieuwbouw, distributie, marketing, sales, new product development, finance, business planning, of een mix hiervan. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zal vrijwel steeds een punt van speciale aandacht zijn.

U bent tenminste tweemaal per jaar gedurende 2 à 2,5 week beschikbaar voor adviseringsmissies naar de landen die door PUM worden bediend, voornamelijk in Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Zuid- en Latijns-Amerika. Verder bent u enkele dagen per jaar beschikbaar voor training en netwerken. Uw fysieke conditie is voldoende om intercontinentaal te reizen naar onder andere tropische landen. U bezit de sociale competenties om u in een adviseursrol te bewegen in vreemde culturen, waarbij tenminste een goede beheersing van de Engelse taal in woord en geschrift een vereiste is; kennis van Frans of Spaans kan soms erg handig zijn. Voor een missie ontvangt u een kostendekkende onkostenvergoeding.

Geïnteresseerd? Kijk op onze site en meld u aan: https://www.pum.nl/nl/deel-kennis

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met PUM sectorcoördinator Beverages Production Piet Verheij, piet.verheij@pum.nl.

Hieronder enkele korte beschrijvingen van recentelijk uitgevoerde PUM-projecten in de sector Beverages Production:

Theefabriek Sri Lanka:
Het bedrijf is een middelgrote producent van thee. De aanvraag betrof advies bij het ontwikkelen van nieuwe producten op basis van thee. De PUM-expert, een ervaren technoloog en ex-bedrijfsleider uit de drankenindustrie, was succesvol in het ontwikkelen van recepten voor ice-tea op basis van thee en fruit met voldoende houdbaarheid, en adviseerde over het opzetten van een productielijn voor productie en verpakken van deze frisdrank.

Alcohol producent Ethiopia:
Het bedrijf is een middelgrote producent van ethanol uit melasse.  De aanvraag betrof advies bij het verbeteren van de vergisting en het verminderen van de afvalstroom. De PUM-expert, een ervaren brouwer, kon de klant helpen, de vergisting te optimaliseren waardoor het grondstoffenverbruik en de vuilbelasting op het afvalwater aanzienlijk daalden en de winstgevendheid van de onderneming steeg. Tevens adviseerde de PUM-expert over verbetering van werkomstandigheden en veiligheid op de werkvloer.

Waterfabrikant Madagaskar:
Het bedrijf is een kleine, startende producent van mineraalwater. Door onkunde en onbetrouwbare leveranciers werd een waterbehandelingsinstallatie geïnstalleerd waarmee geen water kan worden geproduceerd dat aan de lokale regelgeving voldoet. De PUM-expert, een ervaren onderhoudstechnicus, wist de installatie met hulp van de klant zodanig te modificeren dat het water na de missie kwalitatief goed was waardoor de klant een doorstart kon maken en alle arbeidsplaatsen werden behouden.

Siroop en limonade fabrikant Indonesië
De klant is een familiebedrijf op Java, producent van kruidensiropen en limonades. De aanvraag betrof advisering om de kwaliteit van de producten te verbeteren. De PUM-expert, een culinaire duizendpoot, was tijdens de hele missie hands-on bezig en voorzag de klant van waardevolle tips en adviezen waarmee niet alleen de kwaliteit over de hele linie werd verbeterd maar waarmee de klant ook nieuwe producten kon ontwikkelen.

Koffieproducent Palestina
De klant is een middelgroot bedrijf dat koffie brandt, maalt, verpakt en verkoopt. De aanvraag betrof advisering over het blenden van koffie, verbeteren van brandmethodieken, en het opzetten van sensorische testen. De PUM-expert, een ervaren koffie expert, gaf adviezen voor het opzetten van smaakpanels, kon tijdens de missie een nieuwe espresso-blend samenstellen en gaf waardevolle tips voor het verbeteren van de werking van de koffiebrander.

Brandy producent Armenië
De klant is een kleine producent van brandy op basis van organisch fruit. De aanvraag betrof advisering voor het opzetten van een business- en marketingplan. De PUM-expert, een ervaren marketeer in fast-moving consumer goods, deed met de klant een marktanalyse en deed waardevolle aanbevelingen voor verbeterede marketing door promoties, smaaktesten, publiciteit en het opzetten van een exportstrategie.

Artisanale bierbrouwerij Guatemala
De klant is een kleine brouwerij van IPA en Stout in fust en fles. De aanvraag betrof advisering over capaciteitsuitbreiding, kostenreductie en kwaliteitsverbetering. De PUM expert, een ervaren brouwerijmanager, gaf praktische adviezen waarmee de klant in korte tijd de capaciteit met 30% kon opvoeren, de verliezen aanzienlijk werden teruggebracht, het verbruik van gist werd verminderd en de bierkwaliteit werd verbeterd.